Ускоряване на бизнес контактите между България и Турция се обсъжда на форум на американските търговски камари на България и Турция

23.04.2012 г.
Информация за медиите

Бизнес форумът „България и Турция: Стратегически икономически партньорства”, който се провежда на 23.04.2012 г. , е организиран от Американската търговска камара в България (АмЧам) съвместно с Турско-американската бизнес асоциация (TABA). Форумът цели да осигури платформа за успешни двустранни бизнес контакти, както и да се проучи възможностите за ускорено развитие на българо-турските икономически и търговски взаимоотношения и подобряване на бизнес климата между двете страни. Форумът беше предшестван от посещение на борда на директорите на АмЧам в Истанбул в началото на февруари т.г. като част от приоритетите на камарата за развитие на регионалното сътрудничество.

TABA е на посещение в България, заедно с делегация от 11 турски фирми, които представят своя бизнес по време на форума:

Aldağ Cooling Systems, (охладителни системи),

Astaldi Construction Corp (строителство), Ayçoka Construction. İnd. Trade. Co. Ltd. (строителство), Bank Pozitif (кредитиране), Darussafaka Assembly, Eclipse Aerospace Inc. (авиоиндустрия), EU Vision (ЕС), KERMIT – USA LLC. (производство на керемиди), S.P.A Cosmetic (козметика), Unitempro, (дизайн, проектен мениджмънт), Ustaoğlu Mining (минна промишленост), ALDAG COOLING SYSTEM (климатици), както и фирми-участници от София: IFC (финансиране на проекти), İs Bank GmbH Sofia Branch (финанси), Dogus (строителство).

Форумът се открива от Питър Литгоу, президент на Американска търговска камара в България и Угур Терзиоглу, президент на TABA. Специален гост е Николай Младенов, министър на външните работи който ще говори на тема: „България – Турция, сътрудничество в европейски контекст; повече възможности за икономическите връзки между двете страни”.

В бизнес форума участват посланиците на САЩ у нас Джеймс Уорлик и на Турция Исмаил Арамаз, членове на борда на директорите на Американската камара, компании-членове на АмЧам и на TABA.

В панела, на който се обсъжда инвестиционният климат и възможностите за инвестиране, участват Борислав Стефанов, Агенция за инвестиции, Даниел Берг, ЕБВР, Дейвид Бътс, Си Ем Ес Камерън Маккена, Барбара Лапини, търговско аташе на САЩ в България.

Според данни на БНБ от октомври 2008 г. до септември 2009 г. търговският стокообмен между България и Турция е намалял с около 40% в сравнение със същия период на предходната година и е бил в порядъка на 1.785,7 милиона евро. Обичайно търговията между двете страни е балансирана, но в условията на влияние от различна степен на световната криза през 2009 г. износът от Турция към България е бил 1,010.4 милиона евро, а вносът в Турция от България е бил от порядъка на 877.2 милиона Евро.

През 2010 г. търговията между двете страни започва да расте отново, за да достигне до 4 097 919 USD в края на 2011 година. 59 % от търговския стокообмен между двете страни се изразява в износ на български стоки към Турция. Традиционно основни пера в износа на България са суровините и материалите.