Посланик Уорлик обявява американско-българска бизнес обиколка

10 май 2012 г.

Американската търговскаслужба при Посолството на САЩ и Американската търговска камара имат удоволствието да съобщят за предстоящата посланическа бизнес обиколка, която ще се състои в САЩ от 14 до 18 май 2012 г. За втора година обиколката ще бъде водена от американския посланик Джеймс Уорлик и от Елена Поптодорова, посланик на България в САЩ. С включването на Остин, Лос Анджелис, Сиатъл и Силиконовата долина обиколката цели да увеличи търговията и инвестициите между двете държави.

В един исторически момент от американско-българските търговски отношения президентът на Република България Росен Плевнелиев ще води програмата в Сиатъл и Силиконовата долина. Целта на президента е да насърчи партньорство в българските иновативни сектори, каквито са информационните технологии, енергийната ефективност и биотехнологиите. В момента България е на етап планиране на проект за създаването на бизнес инкубатор и технологичен парк в София. Пътуването в САЩ ще даде възможност за запознаване с най-добрите практики в американските технологични паркове и за изграждане на взаимоотношения, които да допринесат за успешно осъществяване на проекта.

Посланик Уорлик каза: „Сега е времето американските компании да създават партньорства в иновативните сектори на България. Заедно с президента Плевнелиев очаквам с нетърпение възможността да обясня на водещи американски компании защо България е една важна дестинация за американския бизнес.”

Всяка спирка по пътя на бизнес обиколката ще има собствен, неповторим фокус.

· В Остин Тексаският университет подготвя представянето в България на своята програма Магистратура по технологично управление. Фокусът в Остин ще бъде инфраструктура и информационни технологии и ще се поведе семинар, който да осветли развитието на връзките между университетите и бизнеса в България, както и създаването на бизнес инкубатор и технологичен парк.

· В Лос Анджелис в центъра на вниманието ще бъде секторът за енергийна ефективност, а същевременно бизнес обиколката ще подчертае ролята на подкрепата от страна на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за подобряване на ефективността на наличния жилищен фонд, както и на търговските и обществени сгради в България.

· В Сиатъл някои от най-иновативните компании ще имат шанса да се срещнат с президента Плевнелиев. Набелязаните теми включват наченките на български информационно-технологичен клъстър; инициативи, свързани с електронното правителство; субсидирани от ЕС и ЕБВР проекти и проект за бизнес инкубатор и технологичен парк.

· В Силиконовата долина делегацията ще посети някои от водещите центрове за иновации, както и някои от най-успешните американски компании, за да се върне в България с идеи и създадени партньорства за бизнес инкубатора или технологичния парк.

Основни организатори на бизнес обиколката са офисите на Американската търговска служба в София, Остин, Лос Анджелис, Сиатъл и Силиконовата долина, както и Американската търговска камара в България, Посолството на България във Вашингтон, област Кълъмбия и Консулството на България в Лос Анджелис.