Media Coverage of Business Luncheon with Tzvetan Tsvetanov, June 18, 2012

BNT, 18.06.2012, 19:50 h

Репортаж

Цветанов: Няма да намаляваме граничните полицаи

Технологично българските граници са оборудвани доста по-добре от тези на някои шенгенски държави. Това заяви за пореден път вътрешният министър на дискусия за готовността ни за Шенген. Според Цветан Цветанов технологиите ще са свързани първо със сигурността, но и с по-удобното пътуване на хората. Скоро на летище София, например, електронни гишета за секунди ще правят документна проверка. Вътрешният министър увери, че няма опасност от емигрантски поток през границата ни при влизането ни в Шенген, дори и ако ситуацията в Сирия ескалира.

Цветан Цветан, вицепремиер и министър на вътрешните работи: – Когато България бъде част от шенгенското пространство – въздушни и морски граници, в периода, когато ще бъдем приети в шенгенското пространство и като сухопътни граници, онова, което сме приели като стратегия за последващи действия, броят на служителите на “Гранична полиция” на границата ни с Гърция няма да бъде намален, за да можем да реагираме при евентуално засилване на емиграционния поток.

Автор: Йордан Димитров

TV Europe

Репортаж

 

Електронен ГКПП ще пропуска пътниците на летище “София”

Макар и да не сме част от Шенгенското пространство, българските външни граници са едни от най-надеждните в Европейския съюз. Това потвърди вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов на среща с членовете на Американската търговска камара. Вътрешният министър бе категоричен, че когато страната ни стане член на зоната за свободното предвижване, няма да има съкратени гранични полицаи, за да не се увеличи миграционният поток. През август на летище “София” ще заработи електронен граничен пункт. Така преминаването ще става по-бързо, а устройството ще може да лови и по-лесно фалшивите паспорти. Страната ни ще бъде първата в Европа с подобно устройство, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

“Говорим за автоматизирано обработване на данни, което да бъде с поставяне на паспорта, прави се анализ на данните от паспорта и по този начин лицето може да премине през пункта без наличието на граничен полицай”, обясни Цветанов.

И в момента МВР ограничава рекета на чужденци от полицаи по пътищата. Засега събеседването с туристите при напускането на страната дава ефект. В резултат на подобни разговори в последните дни са заловени двама граничари, рекетирали пътници. Въпреки че България все още не е част от Шенгенското споразумение, вътрешният министър Цветан Цветанов увери дипломатите от Европейския съюз, че границите на страната ни са най-надеждните на територията на съюза.

Вицепремиерът припомни, че американското правителство също е допринесло за сигурността на границите ни, като е дарило над 10 милиона долара за купуването на техника за откриване на ядрени елементи.

 

Novinar newspaper

Вътрешният министър Цветан Цветанов се срещна с представители на Американската търговска камара. На събитието присъства и посланикът на САЩ в София Джеймс Уорлик. Снимка Aни Петрова

Българската граница е най-надеждна в ЕС

Родната граница е една от най-надеждните в Европейския съюз. В това е убеден вицепремиерът Цветан Цветанов, който бе на среща с Американската търговска камара за Шенген. МВР шефът припомни, че при всяко разширяване на Европейския съюз се прилагат по-високи стандарти и модели към новите членове.

Присъединяването на България към шенгенското пространство ще бъде изведено като основен приоритет на кабинета. Цветанов припомни, че страната ни е покрила всички технически критерии. Още от март 2011 година България е била готова за членство в Шенген.

News.bg

Цветанов разказа на наши и US бизнесмени приказката за Брендо

https://news.ibox.bg/news/id_1911218691
18.06.2012, 15:50 (обновена 18.06.2012, 19:24)
Диляна Панайотова

Коментари (11)
В захлас членовете на Българо-американската търговска камара слушаха вътрешния министър Цветан Цветанов, който им докладва за Брендо и операция „Кокаинови крале”.

Силовият министър похвали работата на повереното му ведомство в последните три години за проявената воля, за да се пребори с „Октопод”-а, „Килърите”, „Наглите” и други организирани престъпни групи, родени в прехода, чиито лидери впоследствие се превърнали в „добри” инвеститори.

За пример той посочи операция „Кокаинови крале”. Гостите на тържествения обяд буквално забравиха да опитат от вкусните ястия и от пенливите вина, докато слушаха разказа на вътрешния министър за Брендо. По думите на Цветан Цветанов хората като „Кокаиновите крале” са били консенсусни личности за различните власти в страната.

Подобни бизнесмени извършват трансгранична престъпност, връщат престъпните пари като инвестиции в България, обясни МВР шефът. Цветанов отчете, че през 1992 година Брендо е бил един обикновен представител на престъпността, но в последствие се превръща в „добър” бизнесмен. „Може би много от вас са се възхищавали на инвестициите му по морето, изтъкна силовият министър.

Той е един добре облечен бизнесмен, който е инвестирал в България, заяви още той.

Вътрешният министър се похвали, че за да се стигне до успешната реализация на операция „Кокаинови крале” сме работили с DEA и „Европол”. Министърът изтъкна, че за няколко години Брендо прекарал солидни количества кокаин от Южна Америка в Европа. Парите от престъпната си дейност съхранявал в швейцарска банка.

Той е един богат човек с 10 млн. евро в швейцарска банка, обясни министърът. По думите му, за да прикрие истинския произход на парите си Брендо теглил и солиден банков кредит. За годините престъпна дейност Брендо натрупал „несметни богатства”. Самият Брендо не знае колко милиони има, убеден е вътрешният министър.

Иначе темата на днешната дискусия беше за Шенген и присъединяването на България в шенгенското пространство. Престъпността отдавна е в Шенген, смята министър Цветанов. По думите му престъпността отдавна е влязла в европейското пространство, още преди да се родят намеренията на България да стане член на НАТО и ЕС.

Когато говорим за бизнес, когато говорим за присъединяване към Шенген, няма как да не преминем през призмата на сигурността, коментира още вътрешният министър. Той е изключително доволен от положените усилия на страната ни за присъединяване към Шенген. От март 2011 година България беше готова, категоричен бе силовият министър. Още оттогава изпълняваме ангажиментите си по охрана на външната граница на ЕС.

Американското правителство реално ни подпомогна за изграждане на високите критерии за надеждност на външните граници, изтъкна той. 10,5 млн. долара от Америка са изразходвани за закупуване на надеждна техника за засичане на ядрени елементи за засичане на българската граница.

Влизането на страната ни в Шенген е едно предизвикателство, заяви Цветанов. Членството в Шенген не е облага, то е отговорност за българското правителство, смята министърът. По думите му, когато се е раждала шенгенската идея никой не е предполагал, че ще дойдат времена на засилен емигрантски поток. За пример той посочи, че в резултат на Арабската пролет 30 000 емигранти са влезли в Италия.

Идеите на страни като Франция за временен контрол по границите според Цветанов не трябва да се тълкуват като отстъпления от европейските ценности. За пример той посочи настоящото европейско първенство по футбол, където е въведен допълнителен контрол по полската граница. Той се похвали, че и България има принос към по-строгия граничен контрол в Полша. Изпратили сме 5 наши гранични полицаи и техника, които да бранят полските граници.

Вътрешният министър отчете добрата работа по границата ни с Турция и посочи, че в последните дни са хванати 14 сирийци на българо-турската граница и техния каналджия. Те веднага са предадени на турска територия, където да бъдат върнати на Сирия.

Вътрешният министър докладва още, че над 30 000 служители на МВР са обучени по Шенген, предприети са редица мерки за ограничаване на корупционния елемент по границите ни, както и са взети редица мерки срещу рекета на пътникопотока.

Ефективен метод срещу корумпирани граничари се оказва събеседването с преминаващите пътници през границата. В резултат на подобни разговори в последните дни за „хванати в крачка” двама граничари, рекетирали пътници.

Вътрешният министър се похвали още, че предстои България да има и първото си електронно КПП. То ще бъде въведено до месец-два на летище София. Министърът не можа да отговори точно колко ще ни струва то, нито дали с въвеждането му преминаването по нашите граници ще става по-бързо. Едно обаче е ясно, през електронното КПП по-лесно ще се залавят фалшиви документи за самоличност.

Принципът на това електронно КПП е същият като чекирането на личните карти в летищата, само че няма да се преминава през гише, а на определеното място, където се проверява документът за самоличност.
Агенция “Фокус”

Цветан Цветанов: Една година след падане на сухопътните граници съставът на „Гранична полиция” няма да бъде намален

 

https://www.focus-news.net/?id=n1666044

 

18 юни 2012 | 15:15 |

Начало / Полиция

 

София. Една година след падане на сухопътните граници българското правителство или МВР няма да съкрати състава на „Гранична полиция”. Когато бъдем приети в Шенгенското пространство – стратегията за последващи действия е, че граничният ресурс на българо-гръцката граница няма да бъде намален, за да не се увеличи миграционният поток. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на среща с членовете на Американската търговска камара, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Излизането на Гърция от ЕС е тежък проблем, който би могъл да възникне в еврозоната. В най-критичната част от проблемите в Гърция, България участва със своите гранични полицаи и машини, каза Цветанов. Петима гранични полицаи и три автомобила от България участват за контрол на сигурността на Европейското по футбол. Това са част от общите усилия на България да реализира членство в Шенгенското пространство.

 

Цветанов изтъкна, че партньорите ни признават положителните усилия и резултатите. Трябва да се има предвид и положението в Сирия, каза Цветанов и посочи, че са задържани 14 сирийци на българо-гръцката граница, както и каналджията. Проведено е обучение на над 30 000 служители, които да бъдат запознати с изискванията по Шенген. „Правят се последващи интервюта и обследвания с част от пътникопотока на излизане от страната. Има два случая, които са споделени при тези събеседвания на излизане от Турция и са предприети действия за изясняване на случая”, каза Цветанов. „Когато има миграционен натиск към съответните държави, всеки нелегален мигрант влиза в специална система. Дискутира се да започне процедурата по вземане на решение за ползване на данните от държавите-членки на ЕС”, каза министърът.

Сътрудничим си не само с Румъния, но и с всички съседни държави. Това е част от работата по присъединяването ни към Шенген, но и от регионалното сътрудничество, посочи Цветанов. „Сътрудничеството ни с Румъния е изключително добро. Откакто съм министър на вътрешните работи с румънския ми колега никога не сме дискутирали възможност да бъдем разделени при влизането ни в Шенгенското пространство. „Българското правителство акцентира върху двустранното сътрудничество в региона. Създадохме възможност за изграждане на контактни центрове в региона, имаме подобен център изграден с Румъния, Гърция, в момента се изгражда със Сърбия.

 

Обърнали сме се с молба към Турция за създаване на тристранен подобен контактен център, който да допринесе за по-адекватните усилия в борбата с престъпността. Предвидено е центърът да бъде на ГКПП „Капитан Андреево”, каза Цветанов и подчерта, че това се възприема изключително положително от ЕК и ЕС.

„Изключително добре се възприемат регионалните инициативи на Източна Европа – Дунавската стратегия. България и Германия са водещи по реализирането на Дунавската стратегия на тема сигурност. Добре работим и по линия на трансграничното сътрудничество”, посочи министърът.

В момента МВР работи с най-малката численост през последните 20 години – от 65 000 в момента служителите на МВР са 52 000 щатни бройки, допълни той и подчерта, че в България имаме райони, където има сериозно обезлюдяване, което провокира и увеличаването на конвенционалната престъпност. Радостина ГЕОРГИЕВА

 

Агенция “Фокус”

Министър Цветан Цветанов е на среща с членовете на Американската търговска камара

https://www.focus-news.net/?id=n1665969

18 юни 2012 | 12:54

Начало / Полиция

 

София. Министър Цветан Цветанов е на среща с членовете на Американската търговска камара, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Темата на дискусията е – „Членството на България в Шенген: По-добра сигурност за гражданите, по-добра среда за бизнеса”. Срещата на членовете на Американската търговска камара с вицепремиера и министър на вътрешните работи”.

 

На срещата министър Цветан Цветанов ще говори по темата за членството на България в Шенген: По-добра сигурност за гражданите, по-добра среда за бизнеса“. Влизането в Шенген ще сложи една нова тухла за довършване на ефективното еврочленство на България, смята Соломон Паси. Кризата в Европа показва, че всички имаме нужда от по-силна и сплотена Европа, каза той.

Нашето правителство положи усилия, по отношение на Шенген се полагат систематични, сериозни усилия, подчерта Паси.

Съветът на министрите на ЕС наскоро взе решение всяка еврочленка да може врем да възстановява вътрешните граници по решение на националното си правителство. Това е погрешно решение, според Соломон Паси. „Надявам се високата американска оценка да се превърне и в един от аргументите за свалянето на Шенген. Не бих отхвърлил и американската помощ по темата Шенген. Ние като камара сме готови да подкрепим, с каквото можем усилията за присъединяване на България към Шенген”, каза Соломон Паси.
Радостина ГЕОРГИЕВА

 

Министър Цветан Цветанов: Българската външна граница е от най-надеждните в Европейския съюз

18 юни 2012 | 13:16 | Агенция “Фокус”

Начало / Полиция

 

София. Българската външна граница е от най-надеждните в Европейския съюз (ЕС), защото при всяко едно допълнително членство на всяка кандидатка в ЕС, винаги се прилагат най-високите модели и стандарти. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, на среща с членовете на Американската търговска камара, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Най-голямото предизвикателство пред българското правителство от началото на мандата през 2009 г. беше да бъде изведен основен приоритет Шенген и да се поеме политическа отговорност. Удовлетворен съм, че колегите положиха максимални усилия за изпълнението на тези критерии.
България покри критериите, като оценките бяха положителни”, каза Цветанов. От март 2011 г. България беше готова и започна да изпълнението на ангажиментите си за сигурността по външните граници на ЕС, допълни той. България не е член на Шенгенското пространство и поради това ние само извършваме уведомителна дейност към страните, които са заявили конкретни лица да не бъдат допускани в границите на Шенген, каза министърът.

Радостина ГЕОРГИЕВА

Министър Цветан Цветанов: България ще е сред първите в Европа с електронни ГКПП

18 юни 2012 | 13:44 | Агенция “Фокус”

Начало / Полиция

 

София. България ще е сред първите в Европа с електронни ГКПП. Американското правителство подпомогна за изграждането на високи стандарти за надеждност на външните граници на Европейския съюз (ЕС). Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на среща с членовете на Американската търговска камара, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На база на решение на Департамента по енергетика на САЩ, те предоставиха на българското правителство дарение от 10,5 милиона долара, с които обезпечихме всички граници за засичане на ядрени елементи, каза Цветанов. България получи сериозна помощ от Европейската комисия (ЕК) с кандитирането си за влизане в Шенгенското пространство – 140 милиона евро, допълни той. Влизането на страната ни в Шенген е предизвикателство за България, но и за Румъния, каза министърът и подчерта, че на срещата присъства и посланикът на Румъния в България.

 

Едно предизвикателствата пред нас е – да се справим с това, което се случи през последните години, подчерта Цветанов и допълни, че на Съвета на вътрешните министри е обсъден миграционният натиск след Арабската пролет и това е била една от най-важните теми в дискусиите. По повод решението – всяка еврочленка да може временно да възстановява вътрешните граници по решение на националното си правителство, Цветанов не смята, че това трябва да го тълкуваме като отстъпление от ценностите в ЕС, а като допълнителна възможност за придвижване на хора и на стоки. Трябва да бъдем адекватни и по отношение на сигурността, допълни още той.

Радостина ГЕОРГИЕВА

 

B News

Апарат следи за фалшиви тескерета на летището

Лилия Тентениева

 

България ще е от първите държави в Европа с електронно КПП, похвали се вътрешният министър Цветан Цветанов, който говори по темата за членството на България в Шенген: “По-добра сигурност за гражданите, по-добра среда за бизнеса“ на среща с членове на Американската търговска камара.

 

България ще е от първите държави в Европа с електронно КПП,

похвали се вътрешният министър Цветан Цветанов пред членове на Американската търговска камара.

“Това е инвестиция, която е по европейски проекти, искаме по този начин да бъдем едно от най-модерните КПП-та за обслужване на граждани за контрол”, обясни пред журналисти вицепремиерът.

Той уточни, че към момента не може да каже колко ще струва таова нововъведение, защото проектът се разработва в момента, но уточни, че техниката дава възможност за установяването на фалшиви паспорти и премахва участието на човешкия фактор.

 

Министър Цветанов обясни пред форума още, че на база на решение на Департамента по енергетика на САЩ, на българското правителство е предоставено дарение от 10,5 милиона долара, с които са обезпечени всички граници за засичане на ядрени елементи.
Освен това България е получила сериозна помощ от Европейската комисия с кандитирането си за влизане в Шенгенското пространство – 140 милиона евро, допълни той.

Влизането на страната ни в Шенген е предизвикателство за България, но и за Румъния, каза министърът.

 

“Едно предизвикателствата пред нас е да се справим с това, което се случи през последните години, подчерта вътрешният министър и допълни, че на Съвета на вътрешните министри е обсъден миграционният натиск след Арабската пролет. Според взетото решение всяка еврочленка може временно да възстановява вътрешните граници по решение на националното си правителство.

 

Министър Цветанов обаче уточни, че това не трябва да се тълкува като отстъпление от ценностите в ЕС, а като допълнителна възможност за придвижване на хора и на стоки. “Трябва да бъдем адекватни и по отношение на сигурността”, отсече Цветанов.

Novini.bg
Цветанов: България е една от най – надеждните външни граници на ЕС

 

18.06.2012 | 13:18


„Най-голямото предизвикателство пред българското правителство от началото на мандата през 2009 г. беше да бъде изведен основен приоритет Шенген”, уточни още министърът

Българската външна граница е от най-надеждните в Европейския съюз, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

 

Той припомни, че  при всяко едно допълнително членство на всяка кандидатка в ЕС винаги се прилагат най-високите модели и стандарти. „Най-голямото предизвикателство пред българското правителство от началото на мандата през 2009 г. беше да бъде изведен основен приоритет Шенген и да се поеме политическа отговорност. Удовлетворен съм, че колегите положиха максимални усилия за изпълнението на тези критерии. България покри критериите, като оценките бяха положителни”, каза още вътрешният министър.

“България не е член на Шенгенското пространство и поради това ние само извършваме уведомителна дейност към страните, които са заявили конкретни лица да не бъдат допускани в границите на Шенген”, заяви Цветан Цветанов.

 

Cross Agency

Цветанов отново изтъкна надеждността на България като външна граница на ЕС

18 Юни 2012 | 15:18

Прочетено 461

 

/КРОСС/ Българската външна граница е от най-надеждните в Европейския съюз, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той отново припомни, че при всяко едно допълнително членство на всяка кандидатка в ЕС винаги се прилагат най-високите модели и стандарти.

„Най-голямото предизвикателство пред българското правителство от началото на мандата през 2009 г. беше да бъде изведен основен приоритет Шенген и да се поеме политическа отговорност. Удовлетворен съм, че колегите положиха максимални усилия за изпълнението на тези критерии. България покри критериите, като оценките бяха положителни”, каза още вътрешният министър.

Цветонов поясни, че България не е член на Шенгенското пространство и поради това страната извършва самоуведомителна дейност към страните, които са заявили конкретни лица да не бъдат допускани в границите на Шенген.

 

Цветанов: Електронни гейтове ни проверяват на летището

19 Юни 2012 | 09:39

Прочетено 684

 

/КРОСС/ За улеснение на пътуващите скоро по нашите летища ще бъдат монтирани т. нар. електронни гейтове. Това ще стане първо на аерогара София, съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов на среща с представители на Американската търговска камара, пише 24chasa.

 

Така проверката ще става чрез биометричните данни в личните документи. След допиране на личната карта или паспорта до устройството ще се извършва автоматична справка дали са истински и няма да са необходими гранични полицаи, обясни Цветанов.
Вицепремиерът бе категоричен, че сме покрили всички необходими критерии за членство в Шенген.

 

“Добре е влизането в шенгенското пространство да става поетапно предвид мерките за сигурност. Очаква се първо да паднат въздушните и морските граници, а след това – сухопътните. Поне година след отпадането на границите по суша България няма да намалява наличния ресурс на Гранична полиция на границата с Гърция”, заяви Цветанов.