Десети „Дни на доброволчеството“ на 13 октомври

Уважаеми журналисти,

Заповядайте на официалното откриване на Десетите „Дни на доброволчеството“
на 13 октомври (събота), от 10.00 часа на входа на Столична библиотека, площад „Славейков“4, гр. София

Символичен старт на „Дните на доброволчеството“ ще дадат Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация “”Помощ за благотворителността в България”” и Роман Василев, Johnson Controls, член на Борда на Американската търговска камара – съпредседател на Комитета по КСО, Валентин Георгиев – изпълнителен директор на Американската търговска камара и Елизабет Фицсимънс, Директор Връзки с обществеността на Посолството наСАЩ в България.

„Дните на доброволчеството“ се организират от Фондация “”Помощ за благотворителността в България”” в партньорство с Американската търговска камара (AmCham) два пъти годишно.
Десетото изданиена „Дните на доброволчеството“ ще се проведе от 13 до 20 октомврив повече от десет града: София, Пловдив, Русе, Благоевград, Варна, Плевен, Стара Загора, Перник, Сливен, Златна Панега, Ябланица и други. Негова водеща тема ще бъде образованието.

На 13 октомври (събота) доброволци традиционно ще помагат в дневни центрове за деца и млади хора с увреждания, ще облагородяват публични пространства и институции, свързани с неформалното образование – библиотеки, читалища, музеи. Всички материали и оборудване се осигуряват от компаниите, чиито служители са доброволци.

От 15 до 19 октомври служители от български и международни компании ще влязат в училище, за да разговарят с учениците за своите професии и за пътя на успеха. С гимназисти и прогимназисти ще се срещнат хора от различни браншове – банки и финансови институции, телекомуникации, енергетика, IT, право, човешки ресурси, държавнаадминистрация, медии.

За да дадат отговор на вечния ученически въпрос “”това за какво ми е да го уча””, в клас ще влязат: г-н Томислав Дончев, министър по управление на средствата от Европейския съюз, г-н Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика, г-н Николай Младенов, министър на външните работи на Република България, Проф. Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката.

Стремим се да обърнем внимание на истинската цел на образованието – да възпита и образова хора, които постигат личен успех и допринасят за напредъка на обществото чрез труд и знания. Ще се съсредоточим върху това как бизнесът доброволно се включва в различни инициативи и подпомага разбирането, че в училище се учи не за оценки, а за живота. Инициативата „Дни на доброволчеството“е специално предназначена за фирми и техните служители – и с това тя се отличава от всички други подобни събития. „Дните на доброволчеството“ дават възможност на компаниите да подкрепят своите служители в желанието им да работят в полза на обществото.

ВИЖ: КАТАЛОГ на доброволческите дейности на 13 октомври (събота)

ВИЖ: “”Професионалисти в училище”” – КАТАЛОГ на доброволческите дейности от 15 до 19 октомври

Следете страницата на събитието във FACEBOOK

Благодарим за подкрепата на медийните ни партньори:

Българска национална телевизия, вестник СЕГА, TheSofiaGlobe,

вестник Капитал, Кариери, ECON.bg

Бихме искали също да насочим Вашето внимание към още една нова и различна инициатива, свързана с каузата на образованието, която ФПББ подкрепя съвместно с друг от членовете на АмЧам – VIVACOM.

„Заедно в час”, чиято мисия е да осигури достъп до качествено образование за всяко дете като привлича и подкрепя талантливи, високо-мотивирани млади хора към работа с най-нуждаещите се ученици със сериозни пропуски и ниска мотивация, организира Седмицата на „Заедно в час” от 15 до 19 октомври 2012г. По време на Седмицата на „Заедно в час” известни личности от големия и малкия екран и утвърдени лидери от различни обществени и бизнес сфери ще влязат в класните стаи на учителите на „Заедно в час”, за да споделят ценни уроци, опит и мотивация с учениците, които имат най-голяма нужда да повярваме в тях и в бъдещия им успех. Повече за инициативата може да научите на www.zaednovchas.bg.