Повече от 600 души отработиха съботния ден в полза на обществени каузи

20.05.2013 г.

Прессъобщение

На 18 и 19 май се проведоха XI-те Дни на доброволчеството, организирани от Фондация “”Помощ за благотворителността в България”” (ФПББ) и Американската търговска камара в България (AmCham).

В инициативата се включиха 600 души от 16 фирми в София, Плевен, Сливен, Варна и Стара Загора. Те почистваха и озеленяваха паркове, работиха в дневни центрове за хора с увреждания, домове за стари хора и др. На повечето обекти дойдоха да помагат хора, научили за акцията от социалните мрежи, както и случайни минувачи.

Участваха работодатели, членове на AmCham, които съдействаха на своите служители да «отработят» съботния ден не в офисите, а в полза на обществени каузи. Освен че подкрепят желанието на своите служители да бъдат доброволци, фирмите купуват необходимите материали – бои, ръкавици, разсад.

 

Акцията бе открита на 18 май в Борисовата градина от Барбара Лапини, търговско аташе на САЩ в България, Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация Помощ за благотворителността в България, Валентин Георгиев, изпълнителен директор на Американската камара и проф. Ерик Де Сена, директор на Американския научен център – София.

На 18 май (събота) в София доброволци разчистиха от избуяла растителност археологически и паметници на културата, сред които Западна порта на Сердика, Античния мавзолей в Южния парк, работиха в Политехническия музей, Военноисторическия музей, както и в двора на Боянската църква.

 

На 19 май 2013 (неделя) доброволци почистиха трасето на благотворителния полумаратон на аматьорския спортен клуб “”Бегач”” край езерото Панчарево, в който взеха участие 250 души.

 

Единадесетото издание на Дните на доброволчеството се осъществи с партньорството на Американски научен център-София, Асоциация за развитие на София и ОКИ „Музей за историята на София“ в полза на София – Кандидат за европейска столица на културата 2019.

В инициативата участваха фирмите: 3M, Американския научен център – София, Аугуст рисърч, Балкан стар аутомотив, Си Ем Ес Камерън Маккена, Експириън, Ай Би Ес, Джапан Табако Интернешънъл България, Кемпински Зографски, Мтел, ПрайсуотърхаусКупърс България, Ви Емуеър България, Армина, Атос Ай Ти Солушънс, Делойт, Джингов, Гугински, Кючуков и Величков, Еймс Хюман Кепитъл, Контур Глобал, Хотел Метрополитън, Парк Инн, Радисън Блу, Титан Златна Панега Цимент, Тръст за социална алтернатива.

Дните на доброволчеството се организират два пъти годишно, за шеста поредна година. В тези дни служители от български и международни компании дават своя принос за облагородяването на градската среда, залесяват, помагат в дневни центрове за деца и млади хора с увреждания.

Повече за проектите: Каталог на проектите

Американската търговска камара в България (AmCham) е основана през 1994 г. като доброволна независима организация, обединяваща американски, български и международни компании с представителства в страната. Камарата издава месечното списание „AmCham Bulgaria Magazine” (AmCham magazine) и от 2013 г. Visit Europe guide Visit Europe

www.amcham.bg

Фондация “Помощ за благотворителността в България” (ФПББ) е експертна организация, която работи за модерна благотворителност и силен и ефективен нестопански сектор. ФПББ е доказан експерт в областта на корпоративната социална отговорност (КСО) – вече 16 години съдейства на бизнеса да разработва и осъществява програми, които са от полза и за обществото, и за духа и имиджа на компаниите. През 2012 г. ФПББ е привлякла и разпределила за благотворителни каузи 1 566 625 лева само от дарители в България.

ФПББ е част от световната мрежа на организациите Charities Aid.

www.bcaf.bg