Дискусия на Турско-американската бизнес асоциация и Американската търговска камара

Dnevnik online

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2012/04/23/1813815_nikolai_mladenov_imame_budeshte_s_turciia_kato/

Николай Младенов: Имаме бъдеще с Турция като партньори на Балканите и в ЕС

България възнамерява да засили икономическите и политическите си контакти с всички свои съседи, сред които е и Турция, заяви външният министър Николай Младенов в съобщение, разпространено от Министерството на външните работи. “България и Турция споделят не само общо историческо и културно наследство, но и нещо още по-важно – общо бъдеще в Европа, сега, когато Турция е на път да се присъедини към ЕС”, заяви Младенов на бизнес дискусия на Турско-американската бизнес асоциация и Американската търговска камара.

Той подчерта, че за България европейското бъдеще на съседите от Балканите е важно, защото тази интеграция премахва пречките, спомага за улесняването и активизирането на бизнес контактите и връзките между народите.

Като приоритети в отношенията между България и Турция, ключови за подобряването на търговските и икономически връзки, външният министър посочи изграждането на модерна транспортна инфраструктура и свързването на черноморските пристанища на двете държави.

Той допълни, че България вече е насочила усилията си в тази посока, въвеждайки редица визови облекчения за турски граждани. Изключително важно за страната е сътрудничеството с Турция в сферата на енергетиката, най-вече по отношение на енергийната диферсификация, подчерта Младенов.

България и Турция трябва да работят заедно и в още една посока – предизвикателствата в региона на Близкия Изток и Северна Африка, и особено в търсенето на решение на ситуацията в Сирия. Според министъра оказването на помощ за изграждането на демократични институции и държави в региона, предоставя и широки възможности за бизнес-сътрудничество между България и Турция в излизането на тези нови пазари.

Actualno.com

Младенов: С Турция ще сме партньори на Балканите и в ЕС

България има стремеж да засили икономическите и политическите си контакти с всички свои съседи, сред които е и Турция. Това каза министър Николай Младенов на бизнес дискусия на Турско-американската бизнес асоциация и Американската търговска камара, предаде БГНЕС.
Външният министър представи възможностите за изграждане на по-активни икономически връзки между България и Турция и бъдещите перспективи за сътрудничество между двете страни в европейски контекст, съобщиха от МВнР.

“България и Турция споделят не само общо историческо и културно наследство, но и нещо още по-важно – общо бъдеще в Европа, сега, когато Турция е на път да се присъедини към ЕС”, заяви Младенов. Той подчерта, че за нас европейското бъдеще на съседите ни от Балканите е важно, защото тази интеграция премахва пречките, спомага за улесняването и активизирането на бизнес контактите и връзките между народите.

Като приоритети в отношенията между България и Турция, ключови за подобряването на търговските и икономически връзки, министър Младенов посочи изграждането на модерна транспортна инфраструктура и свързването на черноморските пристанища на България и Турция – важна предпоставка за увеличаване на транзита на стоки през териториите на двете страни и на туристическия поток. Той допълни, че България вече е насочила усилията си в тази посока, въвеждайки редица визови облекчения за турски граждани, а подписаните 17 двустранни споразумения на състоялото се тази година в Анкара първо съвместно междуправителствено заседание откриват един нов хоризонт за укрепване на отношенията.

“Изключително важно за страната ни е сътрудничеството с Турция в сферата на енергетиката, най-вече по отношение на енергийната диферсификация”, подчерта Николай Младенов. Изграждането на интерконекторни връзки е ключово за България, защото ще гарантира нашата енергийна сигурност и ще създаде изцяло ново измерение на енергийния ни пазар.

България и Турция трябва да работят заедно и в още една посока – предизвикателствата в региона на Близкия Изток и Северна Африка, и в частност търсенето на решение на ситуацията в Сирия, основаващо се на плана на Кофи Анан. Според Николай Младенов оказването на помощ за изграждането на демократични институции и държави в региона, предоставя и широки възможности за бизнес-сътрудничество между България и Турция в излизането на тези нови пазари.

Dnes, Dir.bg
Николай Младенов: Имаме общо бъдеще с Турция
18:53 | 23 април 2012 | Политика / Редактор Десислава Димитрова

България има стремеж да засили икономическите и политическите си контакти с всички свои съседи, сред които е и Турция. Това е казал министър Николай Младенов на дискусия на Турско-американската бизнес асоциация и Американската търговска камара днес, съобщиха от пресдирекцията на Външно министерство.

“България и Турция споделят не само общо историческо и културно наследство, но и нещо още по-важно – общо бъдеще в Европа, сега, когато Турция е на път да се присъедини към ЕС”, е заявил Младенов.

Той е подчертал, че за нас европейското бъдеще на съседите ни от Балканите е важно, защото тази интеграция премахва пречките, спомага за улесняването и активизирането на бизнес контактите и връзките между народите. Като приоритети в отношенията между България и Турция, ключови за подобряването на търговските и икономически връзки, министърът е посочил изграждането на модерна транспортна инфраструктура и свързването на черноморските пристанища на България и Турция – важна предпоставка за увеличаване на транзита на стоки през териториите на двете страни и на туристическия поток.

Той е допълнил, че България вече е насочила усилията си в тази посока, въвеждайки редица визови облекчения за турски граждани, а подписаните 17 двустранни споразумения на състоялото се тази година в Анкара първо съвместно междуправителствено заседание откриват един нов хоризонт за укрепване на отношенията.

“Изключително важно за страната ни е сътрудничеството с Турция в сферата на енергетиката, най-вече по отношение на енергийната диверсификация. Изграждането на интерконекторни връзки е ключово за България, защото ще гарантира нашата енергийна сигурност и ще създаде изцяло ново измерение на енергийния ни пазар”, подчертал още Младенов.

Неотдавна турският посланик у нас заяви, че азерски газ може да потече между Азербайджан и Турция, като се предвижда тръбата да стигне до Капитан Андреево.

Според външния ни министър България и Турция трябва да работят заедно и в още една посока – предизвикателствата в региона на Близкия Изток и Северна Африка, и в частност търсенето на решение на ситуацията в Сирия, основаващо се на плана на Кофи Анан. Според Николай Младенов оказването на помощ за изграждането на демократични институции и държави в региона, предоставя и широки възможности за бизнес-сътрудничество между България и Турция в излизането на тези нови пазари.