Д-р Красимира Чемишанска: Стремим се да инвестираме в младите хора

Manifesto.bg
https://www.manifesto.bg/index.php/

България е важна част от мащабната глобална R&D програма на AMGEN, като в момента имаме около 20 действащи клинични проучвания в страната. Тези директни инвестиции в здравеопазването безспорно носят огромни ползи за България, смята Красимира Чемишанска, генерален мениджър на AMGEN.

Д-р Красимира Чемишанска завършва „Медицина“ в София, научната си дейност започва в новосъздадена лаборатория. Това обаче не я удовлетворява и попадна в една от големите фармацевтични компании – Novartis. След 2 години кандидатства в друга голяма компания – Zeneca. Впоследствие Zeneca се слива с Astra и това й предоставя нови възможности. Напуска компанията след 15 г., в които се развива в маркетинга на иновативни лекарства. В момента е генерален мениджър на AMGEN. Отскоро е директор на Американската търговска камара.

Д-р Чемишанска отскоро поехте поста директор на AmCham. Какви ще са предстоящите проекти на камарата? Традиционно AmCham работи за подобряване на бизнес средата.

Икономическата стагнация, липсата на предвидима бизнес среда, допълнени от прогнозите за нисък растеж през тази година, са фактори, които изискват адекватна реакция от бизнеса за промени и ускоряване на развитието. В тази връзка за втора поредна година Американската търговска камара организира форум, на който ще се дискутира върховенството на закона. Смятаме, че подобряването на регулаторната рамка за устойчива бизнес среда е ключов фактор за привличане на чуждестранни инвестиции. В събитието, което ще се проведе на 14 май, обединяваме усилия с Френско-българската търговска и индустриална камара и Конфиндустрия България. По време на форума представители на съдебната власт, бизнеса и чуждестранни експерти ще споделят виждания  и обменят мнения за предстоящата съдебна реформа, както и алтернативните способи за решаване на търговски спорове.

Поканили сме министъра на правосъдието Христо Иванов, председателя на ВКС Лозан Панов, посланиците на САЩ и Франция – Марси Б. Рийс и Ксавие Лапер дьо Кабан.

Съвместно с останалите европейски камари и по-специално АмЧам към ЕС, следим отблизо развитието и финализирането на
Трансатлантическото търговско и инвестиционно споразумение (TTIP) между САЩ и ЕС и ползите за България. Очакванията ни са, че съвсем скоро споразумението ще бъде факт и ще ускори търговските контакти между САЩ и ЕС. В края на 2014 г. организирахме втори пореден форум по темата съвместно с посолство на САЩ и Италия у нас, ръководството на Конфиндустрия и водещи чуждестранни експерти по темата. България очаква споразумението за свободна търговия да повлияе позитивно върху секторната конкурентоспособност и производителността. На изминалия форум вицепремиерът Меглена Кунева увери, че страната ни ще отстоява своите позиции за недопускане на генно модифицирани храни, клонирани животни, както и социалните си достижения в преговорите между Европейския съюз и САЩ.

През 2014 г. осъществихме и голям форум за оценка на въздействие на законодателството. Браншовите комисии на камарата разработват инициативи и предложения за законодателни промени, свързани с образование, обществени поръчки, енергетика и здравеопазване.

Тази година AmCham ще отбележи 20 години от създаването си в България. Какви анализи прави камарата за изминалите години като дейност и постижения в страната?

Мисията на камарата досега бе и ще продължава да бъде развитието  на българо-американските икономически отношения. Едни от най-значимите инвестиции в икономиката ни са от нашите членове: Ей И Ес-Марица Изток-1, КонтурГлобал, Уестингхаус, Америкън Стандард, Българо-американска кредитна банка, Хюлет Пакард, Майкрософт, Сиско системс, Тишман интернешънъл, Хилтън Интернешънъл, Крафт фудс (сега Монделийз), Макдоналдс, Нюз корпорейшън, Кока-кола.

През 2006 г. бившият американски посланик в България Джон Байърли обяви годината за рекордна по приток на американски инвестиции в България.
Членовете на камарата консултираха активно преговорите със САЩ за изработването на Спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане, която бе финализирана през 2007 г.

Камарата разработва Бяла книга от няколко години с препоръки към правителството и му я представя. От 2009 г. досега сме издали 3 такива книги, с които запознаваме и водещите политически партии в страната. В последното ни издание отправихме препоръки в десет ключови направления за подобряване на бизнес средата.

През 2014 г. имаме официални становища, свързани с публично-частните партньорства, решения на КЕВР в енергетиката, промените в закона за здравеопазването, стратегията за развитие на електронно правителство, промени в Кодекса на труда във връзка със стажовете и др.

Вие сте изп. директор на AMGEN за България. Компанията е една от най–големите по отношение на биотехнологични разработки в сферата на онкологичните и хематологичните заболявания. Върху какво насочва усилия компанията? Какъв бюджет годишно AMGEN отделя за развитието на науката и новите лекарствени открития?

AMGEN е глобален лидер в областта на биотехнологичната индустрия в хуманната медицина. В продължение на повече от 35 години, компанията прави важни научни открития в областта на биологията, разработва иновативни лекарства, базирани на напредъка в молекулярната биология, рекомбинантната ДНК и генното инженерство. AMGEN постави началото на разработването на редица иновативни медикаменти, които са „first in class ” и помагат на милиони пациенти в света в борбата им с едни от най- сериозните заболявания.

Компанията фокусира  своите научни  разработки традиционно в няколко основни области, свързани с тежки,  нерешени медицински проблеми,  каквито са  онкологичните и хематологични заболявания, бъбречни заболявания, костните заболявания – остеопорозата и костните метастази. В момента фокусът на компанията се разширява в посока на по-масови заболявания като: сърдечно-съдовите, ревматоидните и дерматологичните.
AMGEN инвестира  около 20 % от своя годишен оборот в развитието на науката и новите лекарствени открития.

Amgen е в процес на разработване на близо 50 потенциални лекарства, които са в различни фази на клинични изпитвания, като десет от тях се очаква да бъдат регистрирани като лекарства в следващите три-четири години.

Разкажете малко повече за програмата Amgen Biotech Academy и дейността й в България?

Следвайки  глобалната мисия на компанията, нашата основна цел е българските пациенти да имат достъп до най-новите достижения на биотехнологиите за по-ефективно лечение на едни  най-тежките заболявания,  които споменах във фокуса на вниманието ни. Работим в дългосрочно партньорство с научната-медицинска общност и здравните институции в страната, защото без това успехът ни в това начинание би бил  невъзможен.

Биотехнологиите  в медицината са ново направление. Въвеждането на всяко ново биотехнологично лекарство представлява ново научно откритие и нова различна концепция за лечение на дадено заболяване. Ето защо  нашата дейност  до голяма степен е и образователна. Преди две години стартирахме мащабен  дългосрочeн  проект сред лекари и студенти-  „Amgen Biotech Academy”. Всяка година през нея преминават 300-400 специалисти  от различни области. Работим съвместно с медицинските университети  познанията за биотехнологичните иновации да станат част от образователния процес за медици и фармацевти. Стремим се да инвестираме в младите хора като чрез годишни стипендии подпомагаме финансово отлични студенти, студенти сираци и докторанти по медицина. В  сътрудничество с фондация “Джуниър Ачийвмънт” и медицинските университети в страната провеждаме иновационни лагери за генериране на нови идеи и проекти.

За първа година осигурихме възможност български студенти да кандидатстват  за осигурените от Фондация AMGEN стипендии за лятна специализация във водещи университети в Европа.

Наскоро отбелязахме и десет години от основаването на програмата за клинични проучвания на компанията в България. Инвестициите в нея в  България надминават 10 млн. долара за последните 7 години.

България е важна част от мащабната глобална R&D програма на AMGEN, като в момента имаме около 20 действащи клинични проучвания в страната. Тези директни инвестиции в здравеопазването безспорно носят огромни ползи за България като: осигуряване на най-новите лекарства,  апаратура и досег на българските лекари до най-последните достижения на науката.