Очакванията на инвеститорите за кабинета Борисов-3

Задачата на новия кабинет Борисов-3 никак няма да е лесна. Това, което очакваме като представители на бизнеса, е най-напред политическа стабилност. Това каза Алекс Нестор, изп. дир. на Американската търговска камара и вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа, в предаването “Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Той коментира очакванията на бизнеса и бизнес общността насочени спрямо новите министри от кабинета Борисов-3.

“Всеки инвеститор, които иска да инвестира започва с голямото П, което стои за “политика”. Ако няма политическа стабилност всички бизнес планове отпадат”.

В макроикономически план нещата изглеждат доста добре, но трябва да се работи още много за върховенството на закона, каза събеседникът.

“Бизнесът може да помогне на правителството като финансира специализираните средни училища в България. Трябва да се погледне сериозно и дали са нужни на България 50 университета, които източват огромен ресурс. Излизат висшисти, които са крайно неподготвени и принуждават големите компании да създават собствени академии. По-добре да имаме по-малко университети, които да са на световно ниво, отколкото много, които само принтират дипломи“.

По въпроса за външните геополитически предизвикателства гостът каза, че “ние сме в много невралгична точка” и България трябва да демонстрира, че е лоялен член на НАТО и ЕС.

“Дълбоко неправилно е само дни преди да се оттегли от властта служебното правителство да взима решения за 1,5 млрд. евро”, каза гостът, визирайки сделката за самолетите Gripen.

Кое ще е най-трудното за бъдещия кабинет и къде са критичните точки на политическия хоризонт? Каква е оценката за отделните назначения в министерските кресла? Как ще повлияе партньорството с Обединените патриоти? Какъв е форумът, който подготвя американската камара на 8 юни във връзка със съдебната реформа в България?

Вижте видеото тук: ТУК