Електронното управление е стратегически приоритет за бизнеса и държаватa

Американската търговска камара връчи на правителството Бяла книга 2017 г. с приоритети за ускорено икономическо развитие на България.

“Електронното управление е стратегически приоритет, а инвестициите в електронното управление са фактор за икономически растеж и възможност производството ни да стане конкурентоспособно”, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на форума “Електронно управление, електронни обществени поръчки, електронно здравеопазване”. Той бе организиран от Американската търговска камара в България (AmCham) и Търговската служба при посолството на САЩ у нас. Министър Караниколов изрази убеждение, че електронното управление ще промени административното обслужване и ще позволи на хората и бизнеса да пестят време и ресурси.

Във форума взеха участие председателят на Държавната агенция “Електронно управление” Росен Желязков, министърът на здравеопазването Николай Петров, Румяна Бъчварова, началник на кабинета на министър-председателя, Мартина Стронг, шарже д’афер в посолството на САЩ у нас, много представители на бизнеса и администрацията.

Новият изпълнителен директор на Американската търговска камара Петър Иванов връчи на министър Караниколов Бяла книга на AmCham за 2017 г. В нея са описани приоритетите за развитие на българската икономика според членовете на камарата.

“Книгата беше разработена съвместно с политическите партии преди парламентарните избори и открихме доста съвпадения между нашите констатации и записаното в програмите им. Предизвикателството сега е реализацията. Надявам се чрез съвместните ни усилия България да стане добро място за инвестиции, за равитие на стартъпи и иновации”, заяви г-н Иванов.

Мартина Стронг изтъкна важната роля на 22-годишното партньорство с AmCham за постигане на по-висок икономически растеж, просперитет и по-добър живот за хората в България. Според нея въвеждането на електронно управление би имало ключово значение за икономическото развитие на България, тъй като ще гарантира прозрачност и откритост на работата на правителството.

“Сред стратегическите цели на Американската търговска камара в България са постигането на устойчива бизнес среда, подобряване на инвестиционния климат и качеството на живот в страната. Като се има предвид, че електронното управление е сред приоритетите на правителството, за България е от изключително значение номинацията на Мария Габриел за еврокомисар с ресор Дигитализация, като очакваме кандидатурата й официално да бъде одобрена от Европейския парламент,” заяви д-р Красимира Чемишанска, президент на AmCham. Тя постави акцент върху готовността на членовете на организацията за партньорство с институциите в България.

Върху необходимостта от такова партньорство се фокусира и Росен Желязков, председател на Държавната агенция “Електронно управление”. Той обяви пред форума, че дигиталната трансформация не е просто преобразуване на административни процеси в електронни, а цялостен подход, смяна на модела на административно обслужване. “Ние имаме пътна карта, координиращ орган, финансово обезпечаване. Трябва да създадем ясни правила и да осигурим равни права при участието в процесите. Очакваме индустрията да е наш партньор, наш коректив и да е убедена, че нашите усилия по осигуряване на прозрачни процеси ще дадат резултат”, заяви Желязков.

В дискусията за електронното управление и предизвикателствата пред въвеждането му в България участваха Александър Йоловски, зам.-председател на Държавнага агенция “Електронно управление”, представители на Ай Би Ем, Оракъл, Хюлет Пакард Ентерпрайз България, Дел И Ем Си България, Сиско България. Те очертаха основните предизвикателства, с които ще трябва да се справят администрацията и бизнесът при изграждането на държавната облачна инфраструктура.

Сигурността на личните данни и необходимостта от обединение на всички компании, предоставящи решения в областта на защитата им бе сред дискутираните теми на форума. “Ние сме конкуренти, но ако имаме обща мисия, ще успеем повече”, заяви Ираван Хира, генерален директор на Хюлет Пакард Ентерпрайз България. На въпроса какво е е-управление, участниците дадоха различни отговори и представиха конкретни примери. В Ню Йорк, например, кметството е започнало трансформация на телефонните кабини в пространства с високоскоростен интернет.

На форума бе отделено специално внимание на електронните обществени поръчки. В дискусията по темата взеха участие председателят на ВАС Георги Колев, Димитър Кюмюрджиев, зам.-председател на КЗК, Койт Пусаг от Оракъл Европа, адв. Боян Иванов, Анна Миткова, директор на диреция “Регистър и мониторинг на обществените поръчки” в АОП и Цветан Стоевски, директор на дирекция “Обществени поръчки” в Столична община.Единодушно бе становището, че прозрачността на обществените поръчки е залог за просперитета на българското общество. Георги Колев заяви, че ключовата стъпка за въвеждането на електронните поръчки е изграждането на електронните системи в КЗК и АОП и интегрирането им с тази на ВАС.

По време на заключителния панел на форума на “Електронно здравеопазване: Хапчето, което ще излекува всички проблеми”, председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова пое ангажимент до края на 2018 г. да се доизгради Националната здравно-информационна система. “Това няма да е само лекарството, което ще излекува системата, но и ще даде възможност на структурите в нея да комуникират помежду си, за да осигурят по-добър достъп на гражданите до здравна грижа”, заяви д-р Дариткова. В дискусията за електронното здравеопазване участие взеха още д-р Димитър Петров, подуправител на Национална здравноосигурителна каса, проф. д-р Петко Салчев, председател на Комисията по оценка на здравните технологии, Лоренцо Пенго, директор сектор “Здравеопазване” в Майкрософт Централна и Изтона Европа, Волфганг Мерц от централния търговски офис за Европа, Близкия Изток и Африка на Дел И Ем Си Европа, Светослав Ценов, старши мениджър корпоративни отношения, Амджен България, Георги Ганев, лидер “Анализи” в Ай Би Ем България, Ивайло Стоянов, директор „Публичен сектор и държавна администрация“, Хюлет Пакард Ентерпрайз България.

Американската търговска камара в България – AmCham (www.amcham.bg) обединява над 340 американски, български и мултинационални компании в страната. За своите 22 години в България камарата се превърна във водеща бизнес асоциация, инициатор на събития на актуални теми в областта на икономиката, международните и национални политики,  социалната сфера. Публикации: Седмичен електронен бюлетин AmCham Weekly, cписание (Business Connect magazine), годишен бизнес справочник AmCham Yearbook.