Бизнес средата ще се подобри драстично и инвестициите в България ще се увеличат, ако има работеща съдебна система

8 бизнес организации призоваха за диалог, безпристрастни и ефективни съд и прокуратура, въвеждане на електронно правосъдие и реформи в правното образование

29.06.2017 г.
Съобщение за медиите

Работеща икономика в България, повече инвестиции и нови работни места ще има само, ако има работеща съдебна система. Това е становището на 8 бизнес организации, което беше представено днес на пресконференцията „Гласът на бизнеса“. Под отвореното писмо са положени подписи от Американската търговска камара в България (AmCham), Advantage Austria София, Британско-българската бизнес асоциация, Българо-швейцарската търговска камара, Канадско-българската бизнес мрежа, Конфиндустрия България, Френско-българската търговска и индустриална камара и Норвежко-българската бизнес група.

На снимката от ляво надясно: Алекс Нестор, вицепрезидент за България и Европа, Канадско-българска бизнес мрежа, Омуртаг Петков, заместник-председател, Британско-българска бизнес асоциация, Венислав Йотов, вицепрезидент, Американска търговска камара в България.

„Реформата на съдебната система е в основата на всички реформи. Ние не даваме рецепта как да се осъществи, но призоваваме за диалог на всички нива в обществото. Аз се смятам за средно интелигентен човек, но когато стане въпрос за съдебната реформа, понякога се чувствам като Алиса в страната на чудесата. Съдебната система не функционира 100% адекватно и затова не винаги се стига до справедлив изход от делата“, заяви Венислав Йотов, вицепрезидент на Американската търговска камара в България. Той обяви, че бизнесът подкрепя първите стъпки в областта на реформата на съдебната система, но смята това за началото на дълъг процес. „Въпреки стабилната макроикономическа рамка у нас, има други фактори, които спират инвеститорите да изберат България. Един от тях е имиджът на страната ни на държава, в която няма работеща съдебна система и място с висока корупция”.

Алекс Нестор, вицепрезидент за България и Европа на Канадско-българската бизнес мрежа, беше категоричен: „За да смятаме, че е постигнато върховенството на закона, трябва да има усещане за справедливост в обществото“. Той съобщи, че през последните години преките чуждестранни инвестиции у нас са на едно и също ниво – 1,2-1,3 млрд. евро, а преди финансовата криза са надхвърляли 7-8 млрд. евро годишно. „Ако се промени нивото на корупцията и се установи върховенство на закона, инвестициите веднага ще се увеличат“, категоричен бе Нестор. Според него липсата на безпристрастни и ефективни съд и прокуратура са една от най-съществените бариери пред икономическия растеж в България.

В общата позиция на бизнеса се настоява за гаранции за независимостта на съдебната власт. „Ясната силна политическа воля и реални действия за осъществяване на необходимите реформи, които да гарантират, че съдиите са изцяло неподвластни на политически натиск, е изключително важна за бизнеса“, коментира Омуртаг Петков, заместник-председател на Британско-българската бизнес асоциация. Той подчерта, че писмото не изразява интересите само на чуждестранния бизнес в страната, а и на много български компании, членове на осемте организации. „Искаме в България да има такава съдебна система, която да гарантира, че ако някой иска да отвори баничарница на ъгъла, никой няма да му я вземе след време защото се развива добре“, илюстрира тезата си г-н Петков. Той допълни, че в момента има случаи, в които разпоредби в законодателството се използват за саморазправа с бизнеси в полза на конкуренти.

Представителите на бизнеса смятат, че прокуратурата не трябва да има каквато и да е роля за решенията, свързани с кариерното развитие на съдиите и с организацията на дейността на съдилищата.

Друг ключов момент е нуждата от прозрачност и отчетност на прокуратурата. „Необходимо e да има контрол и отчетност между различните институции. Пълна независимост няма никъде, а където я има, е източник на злоупотреба с власт и подозрения за корупция“, категоричен бе г-н Петков. Той допълни, че освен промяна в институциите е необходима промяна в манталитета, в кадрите и в правното образование в България. Според представителите на бизнеса въвеждането на електронно правосъдие също е условие за успех на реформата.

„Ако реформата се сведе до трансформация в институциите, до създаването на един или друг орган за борба с корупцията, до промяната на един закон – нищо не сме направили“, смятат представителите на бизнеса.

Осемте камари изпратиха писмото с общата си позиция до Президента, Председателя на Народното събрание, Министър-председателя, Главния прокурор, Председателя на ВКС, вицепремиера, отговорен за съдебната реформа, министъра на правосъдието, председателя на Комисията по правни въпроси в Народното събрание и до ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България.

Find enclosed the full text of the statement in Bulgarian and English.

За организаторите:
Американската търговска камара в България –
AmCham (www.amcham.bg) обединява над 340 американски, български и мултинационални компании в страната. За своите 22 години в България Камарата се превърна във водеща бизнес асоциация, като инициатор на събития на актуални теми в областта на икономиката, международните и национални политики,  социалната сфера. Публикации: Седмичен електронен бюлетин AmCham Weekly, cписание (Business Connect), електронно издание Visit Europe, годишен бизнес справочник AmCham Yearbook, LinkedIn Page, AmCham Bulgaria Twitter

 Британско-българската бизнес асоциация (www.bbba.bg)е двустранна търговска камара с повече от 160 членове, които са британски и международни компании в България, както и български компании с бизнес във Великобритания. Нашата мисия е да стимулираме и да подпомагаме бизнеса между Великобритания и България и да подкрепяме интересите на етичния и отговорен бизнес. БББА е форумът, чрез който компаниите споделят добри бизнес практики и развиват своя бизнес. БББА работи активно с Посолството на Великобритания в България, с Посолството на България във Великобритания и с британските търговски камари в цял свят.