Инвестиции има, когато има върховенство на закона

Венислав Йотов, вицепрезидент на Американската търговска камара за сп. “Икономист”

Осем бизнес организации призоваха на 29 юни за диалог, безпристрастен и ефективен съд и прокуратура, въвеждане на електронно правосъдие и реформи в правното образование. На пресконференцията „Гласът на бизнеса“ те разпространиха отвореното писмо до институциите у нас, под което са положени подписи от Американската търговска камара в България (AmCham), Advantage Austria – София, Британско-българската бизнес асоциация, Българо-швейцарската търговска камара, Канадско-българската бизнес мрежа, Конфиндустрия България, Френско-българската търговска и индустриална камара и Норвежко-българската бизнес група. В общата позиция на бизнеса се настоява за гаранции за независимостта на съдебната власт.

Венислав Йотов е завършил Техническия университет в София, а след това Френско-българския институт по маркетинг и мениджмънт „Марком” в София и Университета на Илинойс в САЩ (магистър по финанси и икономика). Вицепрезидент е на Американската търговска камара и управител за България и Румъния на застрахователния бизнес на Ей Ай Джи от декември 1998 г., а след прехвърлянето му на „Колонад иншурънс” през май-юни тази година е управител на „Колонад иншурънс” за двете страни. Преди това работи като експерт „Инвестиции” в Българо-американски инвестиционен фонд (1997-1998 г.), както и като зам.-началник на отдел „Кредитиране” в БНП – Дрезднер Банк (България) (1996-1997 г.).


– Г-н Йотов, осем смесени търговска камари излязохте с обща позиция в подкрепа на съдебната реформа, която да осигури прозрачност и отчетност в работата на прокуратурата и по-малко политическа намеса в съдебната власт. Защо излизате сега с тази позиция?

– Тази позиция е оформена след конференцията за съдебната реформа, която организирахме преди месец. Тогава няколко търговски камари направихме широка дискусия в 272-ра зала на СУ „Св. Климент Охридски“ за върховенството на закона, в която участваха представители на бизнеса, гости от Румъния и САЩ, както и членове на кабинета. Много от проблемите, които засегнахме там, намериха приложение в тази декларация, с която ние подкрепяме продължаването на съдебната реформа в посока на повече прозрачност, безпристрастен и ефективен съд и прокуратура, както и въвеждане на електронно правосъдие и реформи в правното образование.

Интервюто продължава тук