КОНФЕРЕНЦИЯ Европа – начело на дигиталната трансформация: Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.

26.09.2017 г.
СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ

Американската търговска камара в България организира

КОНФЕРЕНЦИЯ
Европа – начело на дигиталната трансформация: Б
ългарското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.

2 октомври 2017 г., 14,30 часа, хотел София Балкан, зала Средец

 • Какъв ще е приносът на България към европейската дигитална трансформация и бързо развиващия се цифров пазар?
 • Необходими ли са регулации в областта на дигиталната икономика? Какви трябва да са те?
 • Какви ще бъдат приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. по отношение на Единния цифров пазар на ЕС?

Форумът, организиран от Американската търговска камара в България, е част от програмата на посещението на делегация на Американската търговска камара към Европейския съюз у нас (2-3 октомври 2017 г.). Сред участниците в дискусията ще бъдат Томас Кристенсен, управляващ директор във Фейсбук, отговарящ за връзките с институциите на ЕС, Лиам Бенам, вицепрезидент, Правителствени политики и регулаторни режими, Ай Би Ем Юръп, Георги Хира, главен мениджър Операции, Оракъл Централна и Източна Европа, Клаудия Сели, директор за връзките с институциите на ЕС в Ей Ти&Ти, и др.

Българските институции ще бъдат представени от вицепремиера Томислав Дончев, Лиляна Павлова, министър за българското европредседателство и зам.–министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски. Българският еврокомисар Мария Габриел ще направи видео- обръщение към участниците във форума.

Целта на форума е да постави на дискусия с бизнеса и представители на институциите приоритетите на председателството в областта на дигитализацията.
Американската камара в България като естествен медиатор между институциите в страната и своите 350 членове, представители на българския и международния бизнес в усилията да се съградят отворена и иновативна европейска икономика и общество.
По време на дискусията ще се обсъждат теми като развитието на цифровия пазар и свързаните с него регулации, регулацията на индустриалните сектори, кибер сигурността, споделянето на бизнес ресурси в Европа за развитие на малки и средни предприятия чрез облачни системи, “Интернет на нещата” и предизвикателствата  по отношение обмена на лични данни и тяхната защита в страните от ЕС.

Анализ на Европейската комисия показва, че единният цифров пазар има потенциал да допринесе с 415 млрд. евро годишно към европейската икономика като стимулира създаването на работни места, инвестициите иновациите и едновременно разширява пазарите и насърчава предлагането на по-качествени услуги на по-добри цени.

Програма

14:00 – 14:30 Регистрация и кафе
14
:30 – 15:30 Откриване:

 • Красимира Чемишанска, президент, Американска търговска камара в България
 • Мария Габриел, комисар по въпросите на цифровата икономика и общество (видео-обръщение)
 • Томислав Дончев, заместник министър-председател, (поканен)
 • Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на ЕС 2018
 • Димитър Геновски, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, (поканен)
 • Карл Кокс, президент, Американска търговска камара към ЕС, вицепрезидент, Глобални връзки с институциите, Оракъл

 15,30 – 16,00 Кафе-пауза

16,00 – 17,30 Дискусия: Насърчаване на Европейската информационна икономика

 • Участници:
  Томас Миръп Кристенсен
  , управляващ директор, Връзки с институции на ЕС, Фейсбук
 • Матиас Сах, старши мениджър Корпоративни връзки, Майкрософт

 • Любомир Минчев, изпълнителен директор, Телелинк груп
  Георги Хира, главен мениджър Операции, Оракъл Централна и Източна Европа
  Лиам Бенам, вицепрезидент, Правителствени политики и регулаторни режими, Ай Би Ем Юръп
 • Клаудия Сели, директор Връзки с институциите на ЕС, Ей Ти&Ти
 • Ираван Хира, управляващ директор, Хюлет пакард ентърпрайз България

Американската търговска камара в България – АмЧам (www.amcham.bg) обединява над 340 американски, български и мултинационални компании в страната. За своите 22 години в България Камарата се превърна във водеща бизнес асоциация, като инициатор на събития на актуални теми в областта на икономиката, международните и национални политики,  социалната сфера. Публикации: Седмичен електронен бюлетин AmCham Weekly, cписание (Business Connect), електронно издание Visit Europe, годишен бизнес справочник AmCham Yearbook, LinkedIn Page
AmCham Bulgaria Twitter

Моля потвърдете участие на: Ирина Бачева, Връзки с обществеността и публикации/Главен редактор на списание Business Connect, Американска търговска камара в България
Тел.: 02 974 27 43, e-mail:
irinaatamcham.bg